Vaasanseudun Invalidit -

Vasanejdens Invalider ry

 

 

 

 

Historia

Suomen Siviili- ja Asevelvollisuusinvalidien Liitto r.y. (alk. 1938) myöhempi nimi Invalidiliitto ry. perustettiin kahdeksan nuoren invalidiyhdistyksen toimesta. Liitto julkitoi invalidihuoltoa koskevia asioita ja alkoi voimakkaan aloitetoiminnan lakisääteisen invalidihuollon kehittämiseksi maahamme. 
Liitto perusti ensimmäisen invalidien ammattioppilaitoksen v. 1943. Ja lisää oli suunnitteilla. 
Liiton toiminnasta innostui toimittaja-maanviljelijä O.K. Hautamäki ja alkoi liiton tuella tunnustella ensimmäisen piiriyhdistyksen perustamista Etelä-Pohjanmaallekin.

Koolle kutsuttu invalidiväki 1.5.1944 rohkaistui kuulemastaan ja päätti perustaa yhdistyksen:
Etelä-Pohjanmaan Invalidiyhdistys - Söd-Österbottens Invalidförening r.y. Myöhemmin 50-luvun alussa muutettiin nimi Vaasan Invalidit - Vasa Invalider r.y:ksi, kun toiminta ja toimijat olivat jo keskittyneet Vaasan seudulle ja alaosastoja oli jo perustettu maakuntaan.

Yhdistyksen alusta alkaen pääasiallisena tavoitteena on ollut invalidien yhteistoiminta, jäsenistön valistus, neuvonta ja avustaminen invalidihuollon piiriin kuuluvissa kysymyksissä, sekä invalidien omatoimiseen elämään, koulutukseen ja työhön kannustaminen vammasta huolimatta, kuin myös vapaa-ajan harrastusten ohjaaminen ja yhdessäolon tukeminen ja mahdollistaminen.

Valistuksen toisena suuntana on ollut myös laaja yleisö ja viranomaistahot tuen ja asianmukaisen ymmärryksen saamiseksi.  Mainituissa tavoitteissa on onnistuttu ja toiminta on saanut hyväksyvän vastaanoton seuraavina vuosina sekä jäsenistön, että yhteiskunnan keskuudessa.

Jäsenmäärän kehitys oli nopea; ensimmäisen vuoden lopulla 34 jäsentä, vuonna -48 jo yli 300, vuonna -54 kymmenvuotisjuhla-aikaan 680 ja vuonna -64 jo 920 jäsentä. Kolmekymmenvuotisjuhla-aikaan vuonna -74 oli noin 1000 jäsentä, josta luku alkoi laskea, kun alaosastot itsenäistyivät yksi toisensa jälkeen. 
Vuonna -84 oli 665 ja vuonna -94 enää 477 jäsentä. 
Nyt 60-vuotispäivänä on noin 460 jäsentä, joista puolet ovat yli 70-vuotiaita.

Järjestöjen yhteistyö on tehostunut Vaasan seudullakin. Eri vammaisryhmien ongelmathan ovat aika samanlaisia. Kielikysymys ei ole koskaan ollut ongelma yhdistyksessämme. Ruotsinkieliset ovat luonnollisesti valinneet edustajikseen ruotsinkielisiä, joista melkein kaikki osaavat myös suomea. Vaikuttamisessa on haastetta pitkälle 2000-luvulle.

 

FINVACON OY

Vuonna 1970 Vaasan Invalidien johtokunta teki päätöksen työpajakeskuksen perustamisesta. 1973 päätettiin, että Vaasan Invalidien suojatyöpajalla suoritettavaan työkokeiluun ja -valmennukseen voidaan ottaa muitakin kun invalidihuoltolain alaisuuteen kuuluvia henkilöitä. Tämä päätös laajensi työpajan toimintaa.

Alunperin työkeskuksen nimi oli Vaasan Invalidien Työpaja. 
Toiminnan laajentuessa ja muuttuessa yhä enemmän "tehdasteollisuudeksi", oli tarvetta päästä irti "paja-imagosta" ja 1987 nimi muutettiin Vaasan Invalidien Työkeskukseksi. Samasta syystä ja osittain myös suojatyöntekijöitten toivomuksesta ja markkinointinäkökulmasta nimi muutettiin edelleen 1992 FINVAC:ksi (keskellä nimeä inva).

Finvacon Oy on Vaasan Invalidit ry:n omistama työkeskus.
Työkeskuksen tarkoituksena on suojatyöpaikkojen tarjoaminen työrajoitteisille, sekä heidän sopeuttamisensa normaaleille työmarkkinoille. 
Finvacon Oy toimii nykyään pääasiassa alihankkijana, omia tuotteita ei juuri ole. Suurin alihankintatöiden ostaja on ABB Oy.